Майстер ресторанного обслуговування  - професія сучасна. ЇЇ поява  - вимога часу і підприємств ресторанного господарства, що потребують спеціалістів, які однаково вправні у приготуванні найрізноманітніших страв, обслуговуванні гостей і приготуванні коктейлів і напоїв.

Спеціаліст цієї професії знає:

види та призначення посуду, приборів, столової білизни;

форми складання серветок, правила оформлення столу квітами та іншими прикрасами;

правила складання товарних звітів;

порядок оформлення рахунків і форми розрахунку з відвідувачами, у тому числі за кредитними картками;

види меню винних карт;

асортимент, рецептури, технологію приготування страв та напоїв;

ознаки якості закуплених товарів, кулінарних виробів, страв, булочних і кондитерських виробів, правила їх нарізання, декантації, фламбування та розподілу на порції, правила розміщення й викладання на буфетних прилавках та барних стійках;

правила та порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури;

відповідність асортименту винно-горілчаних виробів характеру страв;

правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;

основи психології, професійної етики й етикету;

іноземну мову в межах розмовного мінімуму;

основи управління персоналом;

Перспективи професійного росту – підвищення кваліфікації, адміністративне зростання ( заняття посади метродотеля), продовження навчання в середніх спеціальних й вищих навчальних закладах й одержання професії «менеджер підприємств торгівлі й масового харчування».